Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Followers

Friday, 21 March 2014

Petua Pelaburan (LOAN ASB)

Assalamaualaikum...

malam ni terdetik nak kongsi skit pasai duit dengan readers2..tp ni bukan artikel aqu tulis tau,ni dapat dri kentzige bruang. hampa boleh la usha2 dy punya blog nnt..

dengan andaian tuan punyai disiplin kewangan yang tinggi, iaitu tuan tidak akan belanjakan duit dividen sesuka hati bila mulai terima dividen 4 angka hasil dari sijil loan ASB, maka tuan boleh cuba dengan kaedah berikut:

1. Apply loan ASB islamik 100k dari maybank (maybank je ada islamik iaitu tiada riba).

2. Tempoh loan maksimum iaitu 25tahun. Kalau umur tuan lebih dari 35 tahun, maka buat sahaja semaksimum mungkin.

3. Dapat dividen tahun pertama 4 angka pada 2 januari 2014 nanti, jangan joli katak. dividen tu adalah untuk bayar loan ASB berjumlah 7200 bagi tahun 2014.

4. Bayar je loan ASB 2014 dengan keluarkan 600 setiap bulan dr dividen dlm buku ASB ke akaun maybank. dengan kaedah ini, segala baki dlm akaun ASB masih generate dividen.

5. 2015 dapat dividen lagi, layan sampai tempoh yang tuan tetapkan sebagai tempoh untuk tuaian hasil. contoh: 24 bulan.

6. cukup 24 bulan terminate loan ASB. proses terminate hendaklah mula seawal sebulan dua dari tarikh terminate. maklumkan secara jelas kepada bank/ ejen bank tarikh terminate adalah bila cukup 24 bulan.

7Reapply loan ASB effective selepas dari tarikh terminate loan terdahulu. perlu proses bersekali dengan terminate loan dengan ejen bank yang sama.

Maka selepas 24 bulan, duit tuan yg asalnya 7200 tu pada 2013 akan berganda menjadi dalam anggaran 7,200 + 3,500 = 10,700

Untuk 24 bulan ni tuan dapat pulangan sebanyak 3500 dari modal 7200. maka keuntungan pelaburan tuan adalah 3500/7200 = 48.6% untuk 2 tahun, iaitu purata 24.3% setahun.

Ini langsung tidak mengambil kira perkara berikut:

1. Lebihan dari cash flow positif. 7750-7200= 550 setahun. 2 tahun x 550 =1100
2. Bonus 115 tahun pertama, 230 tahun kedua. jumlah 115+230=345
3. Dividen dari baki yang ditinggalkan dalam buku ASB sebelum ia dikeluarkan untuk dipindah ke akaun maybank bagi potongan loan ASB. 7.75% x 7200 / 2= 279 setahun. 279 x 2 = 558

1100+345+558= 2003

3500+2003=5503
5503/7200=76.4% untuk dua tahun
Purata 38.2% setahun pulangan dari pelaburan dengan wealth creation tool loan ASB

Ini cuma anggaran kira-kira saya.

Maka tuan boleh buat keputusan sama ada nak buat pelaburan dengan pulangan 7.75% dividen dan bonus 1.15% mengikut baki purata 10 tahun dengan akaun ASB atau guna tool loan ASB untuk generate hasil lebih baik hingga boleh capai purata 24.3% - 38.2% setahun.

Jika tidak tepat sekali pun atau BLR meningkat dan jejaskan hasil terminate, katakan ia jejaskan 30% dari anggaran tu, maka 70% tepat pun anda dah dapat 17% pulangan. Masih sangat bagus.

Student Leadership Camp 2014

  Assalamualaikum..

      Hai everybody, i hope all of you in good condition.. Now the weather quit hot,so don't forget to bring mineral water and umbrella when you're going outside. It's will prevent you from getting fever and most important prevent from become BLACK..!!!
           Last semester break i was be choosen to involve in Student Leadership Camp (SLC) that was be held by BIRO LATIHAN & PEMBANGUNAN (B2P) UUM.. The program has been divide by 4 series.. The first series only talk by head department of all department in UUM,such as safety(UK),healthy(PKU),charity and department of student and alumni.


           The second series we be given a task to make Almanak for 2014 activity. So there, we need to plan not more than 25 activity. All the activity that we plan,need be held by using the budget that be given by Department Student and Alumni(HEP)..
           The third series we are going to Biro Tata Negara (BTN) camp at Pendang Lake Resort. The camp since 3 days 2 night. The most activity that i really like and can't forget is we need to make a research about geograpy in that area. We are going to ask the community about their problem. I feel that time like reporter, asking and make a note that we need to present what we get to the audience and the panel. So interesting. It give me an experience how to handle the community and how to be close with them,so that the don't fell alien with me.
          Ros,Wani and Yasmin - Pendang Lake Resort
           
            The last series is the best part. We're going to Hotel Tabung Haji. We need to present our almanak to the panel. And the most consentrate is about our hi-impact program. My secretariat are choosing Career and Enterpeneur Fair. After the presentation we have a dinner and have various show from very group. Its so funny and best.

 Faridz(Abg Long Tiri). Yasmin, Wani, Ros, and Farhan - Hotel Taha 
  
       This camp give me a lot of new thing and experience. Beside that, we also can make more coverage with other secretariat. This camp is very good to student that will become a leader in one time soon. I hope that if i be a leader soon, people will like me and comfortable with my way. That all from me for this entry, see you soon..
 Bubyee..
Tuesday, 18 March 2014

I'm back !!!!

       Assalamualaikum semua..
Fuh2 dah berabuk sgt ni!! Kalu sehari wat gotong royong pn belum tentu sesawang ni abez kna buang..
Hehe!! Xdak la lawak ja.. Xdak masa nak tlis entry,sibuk stdy la katakan (stdy la sgt), mengadp tonton ngan nvel ada la.. Time nak tlis xdak masa,time xmau tlis ada ja benda qasa nak tlis,alih2 x tlis pn..
    Lagipun,bnyk sgt prog ngan aktvt ?yg aqu join kdang2 samp untk dri sendr pn xdan!!
    Nak wt guane ka kan??nama pn stdent,kena hadp la ni semua!!
Actually aq nak story skit2 pasai prog yg aq join sem lepas!!
Hampa tgu la nant next entry.. Ok..