Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Followers

Friday, 21 March 2014

Petua Pelaburan (LOAN ASB)

Assalamaualaikum...

malam ni terdetik nak kongsi skit pasai duit dengan readers2..tp ni bukan artikel aqu tulis tau,ni dapat dri kentzige bruang. hampa boleh la usha2 dy punya blog nnt..

dengan andaian tuan punyai disiplin kewangan yang tinggi, iaitu tuan tidak akan belanjakan duit dividen sesuka hati bila mulai terima dividen 4 angka hasil dari sijil loan ASB, maka tuan boleh cuba dengan kaedah berikut:

1. Apply loan ASB islamik 100k dari maybank (maybank je ada islamik iaitu tiada riba).

2. Tempoh loan maksimum iaitu 25tahun. Kalau umur tuan lebih dari 35 tahun, maka buat sahaja semaksimum mungkin.

3. Dapat dividen tahun pertama 4 angka pada 2 januari 2014 nanti, jangan joli katak. dividen tu adalah untuk bayar loan ASB berjumlah 7200 bagi tahun 2014.

4. Bayar je loan ASB 2014 dengan keluarkan 600 setiap bulan dr dividen dlm buku ASB ke akaun maybank. dengan kaedah ini, segala baki dlm akaun ASB masih generate dividen.

5. 2015 dapat dividen lagi, layan sampai tempoh yang tuan tetapkan sebagai tempoh untuk tuaian hasil. contoh: 24 bulan.

6. cukup 24 bulan terminate loan ASB. proses terminate hendaklah mula seawal sebulan dua dari tarikh terminate. maklumkan secara jelas kepada bank/ ejen bank tarikh terminate adalah bila cukup 24 bulan.

7Reapply loan ASB effective selepas dari tarikh terminate loan terdahulu. perlu proses bersekali dengan terminate loan dengan ejen bank yang sama.

Maka selepas 24 bulan, duit tuan yg asalnya 7200 tu pada 2013 akan berganda menjadi dalam anggaran 7,200 + 3,500 = 10,700

Untuk 24 bulan ni tuan dapat pulangan sebanyak 3500 dari modal 7200. maka keuntungan pelaburan tuan adalah 3500/7200 = 48.6% untuk 2 tahun, iaitu purata 24.3% setahun.

Ini langsung tidak mengambil kira perkara berikut:

1. Lebihan dari cash flow positif. 7750-7200= 550 setahun. 2 tahun x 550 =1100
2. Bonus 115 tahun pertama, 230 tahun kedua. jumlah 115+230=345
3. Dividen dari baki yang ditinggalkan dalam buku ASB sebelum ia dikeluarkan untuk dipindah ke akaun maybank bagi potongan loan ASB. 7.75% x 7200 / 2= 279 setahun. 279 x 2 = 558

1100+345+558= 2003

3500+2003=5503
5503/7200=76.4% untuk dua tahun
Purata 38.2% setahun pulangan dari pelaburan dengan wealth creation tool loan ASB

Ini cuma anggaran kira-kira saya.

Maka tuan boleh buat keputusan sama ada nak buat pelaburan dengan pulangan 7.75% dividen dan bonus 1.15% mengikut baki purata 10 tahun dengan akaun ASB atau guna tool loan ASB untuk generate hasil lebih baik hingga boleh capai purata 24.3% - 38.2% setahun.

Jika tidak tepat sekali pun atau BLR meningkat dan jejaskan hasil terminate, katakan ia jejaskan 30% dari anggaran tu, maka 70% tepat pun anda dah dapat 17% pulangan. Masih sangat bagus.

Student Leadership Camp 2014

  Assalamualaikum..

      Hai everybody, i hope all of you in good condition.. Now the weather quit hot,so don't forget to bring mineral water and umbrella when you're going outside. It's will prevent you from getting fever and most important prevent from become BLACK..!!!
           Last semester break i was be choosen to involve in Student Leadership Camp (SLC) that was be held by BIRO LATIHAN & PEMBANGUNAN (B2P) UUM.. The program has been divide by 4 series.. The first series only talk by head department of all department in UUM,such as safety(UK),healthy(PKU),charity and department of student and alumni.


           The second series we be given a task to make Almanak for 2014 activity. So there, we need to plan not more than 25 activity. All the activity that we plan,need be held by using the budget that be given by Department Student and Alumni(HEP)..
           The third series we are going to Biro Tata Negara (BTN) camp at Pendang Lake Resort. The camp since 3 days 2 night. The most activity that i really like and can't forget is we need to make a research about geograpy in that area. We are going to ask the community about their problem. I feel that time like reporter, asking and make a note that we need to present what we get to the audience and the panel. So interesting. It give me an experience how to handle the community and how to be close with them,so that the don't fell alien with me.
          Ros,Wani and Yasmin - Pendang Lake Resort
           
            The last series is the best part. We're going to Hotel Tabung Haji. We need to present our almanak to the panel. And the most consentrate is about our hi-impact program. My secretariat are choosing Career and Enterpeneur Fair. After the presentation we have a dinner and have various show from very group. Its so funny and best.

 Faridz(Abg Long Tiri). Yasmin, Wani, Ros, and Farhan - Hotel Taha 
  
       This camp give me a lot of new thing and experience. Beside that, we also can make more coverage with other secretariat. This camp is very good to student that will become a leader in one time soon. I hope that if i be a leader soon, people will like me and comfortable with my way. That all from me for this entry, see you soon..
 Bubyee..
Tuesday, 18 March 2014

I'm back !!!!

       Assalamualaikum semua..
Fuh2 dah berabuk sgt ni!! Kalu sehari wat gotong royong pn belum tentu sesawang ni abez kna buang..
Hehe!! Xdak la lawak ja.. Xdak masa nak tlis entry,sibuk stdy la katakan (stdy la sgt), mengadp tonton ngan nvel ada la.. Time nak tlis xdak masa,time xmau tlis ada ja benda qasa nak tlis,alih2 x tlis pn..
    Lagipun,bnyk sgt prog ngan aktvt ?yg aqu join kdang2 samp untk dri sendr pn xdan!!
    Nak wt guane ka kan??nama pn stdent,kena hadp la ni semua!!
Actually aq nak story skit2 pasai prog yg aq join sem lepas!!
Hampa tgu la nant next entry.. Ok..

Sunday, 22 September 2013

Selamat Hari Lahir awokk

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera readers sekalian..
First off all..

nak ucapkan..




selamat Hari Lahir Awokk yang ke-21..walaupun dah terlambat hampir seminggu,
nak wishh jugakk..
semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki..
saya doakan awokk akan berbahagia selamanya..
ni jer present yang mampu sya bagi kat awokk..
terimalah hadiah yang x seberapa mewah nih.. :)
hehhehe...(ni ilustrasi jerr..nnt ada duit sya beli la yang betoi2,x pon awok beli kat sya.)




byee...byeee

Saturday, 14 September 2013

Selamat Datang adek2 ku.. :)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

fuh..fuh..dah berabuk sesangat dah blog nih..qajin sangat admin dy ni nak update nuh..
first of all nak ucapkan selamat datang kepada adik2 junior yang baru menjejakkan kami ke alam universiti.. tak kira la universiti mana pon,janji dpat masuk uni kan??tapi paling nak ucap sekali kat junior2 Northern Universiti of Malaysia la a.k.a Universiti Utara Malaysia..wat gempak skit,nampak macm oversea jer gitu kan..hehehe


mesti korang happy giler kan bila check kat On9, tengok2 nama korang ada sekali tulis dapt Uni mana kan..time tu rasa nak menjerit ja,nak bgi tau satu dunia yang hampa dapat masuk U kan..tapi ada juga satu puak ni yang bila tau dpat masuk U,tapi x happy sebab apa?? dapat coz ngan U yang dy x mau.. ingatlah adek2 bahawasanya ramai lagi kwan2 anda yang x dapat masuk U tapi teringin sangat nak masuk.. so bersyukur Ok..prosed ja.tu rezeki hampa..Allah lebih mengetahui apa yang lebih baikk..tapi bg adek2 yang x dapat tu,jgan la bersedih ok.. xdapat masuk U bukan pengakhiran bagi hidup anda..banyak lagi benda yang hampa boleh buat.. Contohnya p kerja (kurangkan beban mak pak),masuk kolej(amek la jurusan yang hampa minat,yuran mahai tolak tepi,ilmu tu penting) lagi??? wat la apa pon janji x susahkan mum&dad,kerajaan negeri,kerajaan Pusat & Parlimen dan sebagainya.

sedikit nasihat la untuk hampa2 newbiee Uni erkk,walaupun akak pon baru setahun jagung jer kat alam U nih..heheh

1. jangan tinggai solat.
2. join aktiviti yang berfaedah cont PRS,PUSAT KERJAYA,PERKIM,JKPS dan sebagainya.
3. jgan buat benda yang bukan2
4. duit PTPTN tu jgan dok boros sgat kalau x hujung sem sat g sakit la ampa.
5. result exam maintain pointer 3 keatas setiap sem..kalau 4 flat lagi bguzz..
6. amek la pluang kalu dok negeri orang tu nak p jalan2 tengok tempat orang len..
7. jangan dok wat macm hampa ni besaq sgt dah..bru masuk U jer pon..

setakat itu sahajalah nasihat akak yang x seberapa akak nih..:)

bye..bye..





Monday, 3 December 2012

Istanbul Aku Datang

Assalamualaikum...
Selamat sejahtera dan selamat petang wahai readers2 sekalian..

Hampa dah tengok cita Istanbul Aku Datang???


 mesti qamai yang dah tengok kan??aku ja yang terlambat,pastu wat ghairah plak ka??ish..ish..ish..ish..ketinggalan zaman betoii..biaq la ketinggalan zaman pon..janji boleh tengok,daripada owang yang x tengok langsung kan..

aqu suka tengok muka Lisa Surihani yang comel nih..
 
apa pon aqu bgi 5 STAR kat citer nih..memey BEST gila arr..x tau nak ckap camna..spa2 yang x tengok lgi tuh..p la download kat PEREKA CERITA or CERITA MASTER..kat YOUTUBE, jangn nak harap la ada..trailer mungkin ada, full movie memey x dak..

artis pon study..student apatah lagi la..

cerita ni mengisahkan betapa sayang nya,seorang girlfriend kat boyfriend dy..smpai sanggup p ISTANBUL, Girlfriend tu punya mengharap mungkin dengan dy p sna, boyfriend dy akan ajak dy bertunang..alih-alih boyfriend ni ada awek bru kat sna..memey sakit hati la..naseb bek la ada sowng gentlemen ni dok pujuk dy akhirnya KAWEN...hheheh..spa2 yang ada BF ka GF ka yang dok blajaq jauh2 tu,sentiasa2 peringat depa la supaya jgan nak cari nahas p cri GF or BF bru..hehhe

sayang-sayang
 
So,sapa yang x tengok lagi cepat2 tengok yerk..bila dah tengok tu, qasa macm ada satu aura yang dok suruh p ISTANBUL ja..lau boleh nak p lani jugak...huhu(ngada-ngadanya,wat macm dekat plak)..


~apa pon selamat menonton..~





Friday, 30 November 2012

~Aktiviti sepanjang minggu~

Assalmualaikum dan selamat malam...

Fuhh..Fuhh...banyak sungguh habuk ngan sesawang dlam laman sesawang aqu nih...yela kan dah lama x tulis entry..bukan apa sebok bebenor...lepas cuti hari 2,smbung ngan exam plak,than cuti plak lg seminggu,pastu dok kalut ngan assgnmnt,ni hujung2 sem dah ni,sibuk ngan aktiviti plak..tiap2 minggu ada ja la aktiviti yg kena join..lau x join x dak SIRA plak kan..kurang markah koko..aqu jugak yang rugi..

minggu lepas join program kerjaya untuk Sem 3...selasa lepas dengar ceramah tentang Pengurusan Jenazah..ajk2 program 2 ada la tunjukkan slide ceramah dri ustaz Don..tentang anak yang akan menguruskan jenazah mak ngan ayah depa..DOA ANAK SOLEH...bagaimn kalau ank tu sendiri yang uruskan jenzah ayah dan ibu mereka,bagaimana cr mereka memndikan,mengkafankan,menjadi imam dan doa yang akan mereka mintak dri Allah untuk kedua ibu bapa mereka..sedeyh Ooo..tetiba ja berlinangan air mata ditambahkan lagi dengan suasana yang suram,gelap, timbul segala keinsafan dalam diri ni..dan waktu 2 jugak lah aqu terkenangkan arwah Mak tok yang bru ja kembali ke rahmatullah awal tahun nih..teringat kasih sayang mak tok,dok tidoq atas riba dy..mak tok masak bg cucu dy makan..Sedeyh sangat bila ingat semua tuh..Semoga arwah tok berada dalam kalangan orang2 yang soleh dan solehah..cheq akan selalu doa untuk tok..Amin..

malam Jumaat lepas tu plak,p bc yassin,tahlil ngan solat hajat yang dikhususkan kepada saudara2 seislam yang berada di Gaza,Palestin,Afganistan dan yang lain2 nya lagi..Lepas 2 ada sedikit ceramah dr ustaz dr DPP MAS kot lau x silap..tajuk dy menanti di Alam Barzakh..tajuk ceramah ni pon kesinambungan dr ceramah malam sebelum tu..intro ustaz ni memy cukup lawak tp beri pengajaran la untuk kita..intro dy,dy cerita banyak kisah2 COUPLE...mula2 tu mcm pelik gak,ustaz ni silap tajuk ka??pastu lama2 tu dy masuk tajuk yang sebenaq balik la..ustaz ni ada la kongsi pengalaman abg ipaq dy yang bru sj kembali ke Rahmatullah waktu hari Qaya Posa ka Qaya Korban ntah yang kedua ,x ingat plak..bagaimana senang sgt uruskan jenazah tersebut..x dak sebarang masalah yang timbul..dan yang paling terharu adalah..isteri kepada arwah sentiasa berdoa kepada Allah supaya sampaikan salam kepada suaminya..dan ada 3 malam berturut2 ustaz ni mimpi jumpak abg ipaq dy depam KAABAH, smbil pegang tangan dy dan ckap supaya smpaikan salam untuk isteri dy..Subhanallah..kuasa Allah..kita yang hidup ni,x tau lg mcm mn nnt..hanya mampu berdoa supaya mati dalm keadaan beriman dan dalam kalimah Allah...Amin..

aktiviti yang kemuncaknya adalah hari ni..Seikhlas Kayuhan Setulus Budi...memey la aqu ikhlas nak kayuh..tapi penan kot..bukan penat sikit2 la..penat sgt2 kot..x pernah aq rasa penat kayuh basikal smpai mcm 2 sekali..4 jam kayuh basikal..memey meletihkan betol la..dah la nek basikal 2 handle 2..tmbah lg rantai basikal yang selalu jatuh..lagi la buat penat..Tapi x pa BEST sangat-sangt sebab boleh p rumah orang2 kampung kat tepi2 universiti ni...tapi tu sebenaqnya bukan la kmpung pon,tu rumah-rumah felda..nama felda tu Felda Bukit Tangga..km p bg charity la skit untk owng2 kampung yang kurang berkemampuan kat felda tu..kesemuanya warga tua..ada mak cik sowng nih minggu depan nak kena potong kaki coz kencing manis,ada lg 1 mak cik tu ada kencing manis gak,ada lagi 1 nenek nih umur dy dah mencecah 100 tahun lebih(menakjubkan)..sihat lgi tau dak nenek tu..walaupun x la dengaq ngan mata kabur skit..tp kira ok la sebb dy sihat lg..yang lg 2 tu dah lumpuh,terbaring ngan dok atas kerusi camtu jer la..dah memang x boleh buat apa sendiri..semua perlukan pertolongan dr owng lain..best la pi felda tu,owng felda tu semua ramah-tamah siap suwoh datang lg kat felda depa..terharunya rasa..hehehheh...(bila la aqu nak p plak sna pon x tau la)..

 Ni la basikal yang kami nek...

dah smpai dah kat Felda Bukit Tangga..

huhuhu...panjang lebarnya aqu cerita tentatif program aqu..dah sekali tulis 2 dah mcm x mau berhenti plak..jgan maqah yerk..