Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs

Pages

Followers

Tuesday, 28 February 2012

Muamalat Di Malaysia...

Assalamualaikum...
selamat malam semua...mesti ada yang baru abis tgok Vanila coklat kan...syok kan cita tu..
dah la hero ngan heroen dy ensem...hehehehe(nada gatai)...melawak jerr..

Aq sebenaqnya bkan nak cita pasai cita tu...tp nak cita pasai Muamalat kat Malaysia nih...dulu muamalt kat Malaysia ni tak la famous sgt,tp sejak kebelakangan nih jd famous plak...smpai negara len amik jdikan muamalt kat Malaysia sebgai contoh..Itu menunjukkn yang negara kita semakin membangun...

Kepada spa2 yang berminat nak tau pasai hal agama such as muamalat,munakat(perkahwinan),tauhid,jenyah,
akhlah dan byak gi la,boleh la layari web nih..Islam-cara Hidupku ...sikit sebanyak dia bleh membantu menjawab segala persoalan yang bermain di minda anda..

so,selamat membaca. and selamt Malam....

smile always.....

Tak romantik langsung suami dia...

Assalamualaikum...
Hai kawan2...boring x...
nak baca satu cita x????xla lawak sgat..tp lwk gak la...

Pada suatu pagi, bertanya si isteri pada si suami:

Isteri : Abang tengok jiran kita yg baru pindah tu?

Suami : Kenapa?

Isteri : Tiap pagi sebelum pergi kerja, suami dia akan cium isterinya. Bila pulang kerja, dia akan berikan isterinya sekuntum bunga mawar. Loving betullah mereka. Kenapa abang tak buat macam tu?

Suami : Nak mampus… Mana abang kenal isteri dia?”
Sunday, 26 February 2012

5 Perkara penawar hati...

Assalamualaikum...

 kawan2 sekalian....
tengah wat apa 2...??adik2 yang bersekolah esok 2 sudah2 la mengahadap lappy or comp 2..
p la tdoq cepat..esok dah start skoll kan...bagi la peluang kat abg2 ngan akak2 yg x skoll dah nih..hehehehe...

malam ni aq nak berkongsi pasal penyakit hati...
antra penyakit hati yang always kita kena selalunya penyakit dengki,iri hati,dendam and so on lg la...
penyakit ni kalau x diubat kan lama2 lagi teruk effect dy lebh drpd penyakit strok..
So, spa2 yg dpt or dy rasa ada penyakit ni cepat2 la ubat yerkk..
ubat di ialah...:
 
1- Membaca Al-Quran berserta tadabbur.
2- Mengosongkan perut ( buang tabiat suka makan tanpa mengira masa ).
3- Menunaikan solat sunat  pada waktu malam.
4- Berdoa ketika bersahur.
5- Menghadirkan diri dalam Majlis yang berkaitan dengan kuliah para ulamak.
Saturday, 25 February 2012

Adat or Agama lagi penting..????

Assalamualaikum...

 hari ni aq ada topik yang nak dibincangkan iaitu adat and agama...
apa pendapat korang???adat or agama lagi penting yang korang kena follow....adat tu macm adat melayu,india,cina and byak g la....contoh la adat owang melayu aq bg,bersanding,berinai,bercukur bg bayi yang baru lahir dan byak g la....perkara agama plak,perkara yang agama tuntut untuk kita buat...

X semua adat  x elok,dan x semua adat yang elok...kadang2 ada adat2 yang menyimpang dari tuntutan agama kita...jadi kena la kita pilih dl sebelum kita amalkan...takut2 adat tu menyimpang dari agama kita...

Aq adala kenal ngan someone ni,dy ni byak berpegang pada adat,sampai kadang2 tu aq rasa menyampah pon ada..adat d pegang tp agama buat endah x endah jer..pa nak jadi macam tu...nak kluaq ngan BF kena ada teman,tp BF dok mai umah x pakai tudung,x pa plak nuh...pening aq bila tengok...

So kepada kengkawan sekalian Fikir la dl sebelum bertindak...OK..

p/s: tiada perkara yang lebih penting dari perkara yang penting,kerana yang penting itu lebih penting dari perkara yang penting...

 


Friday, 24 February 2012

siapa Hulwan Muqlis...???

Hulwan Muqlis..????nama ni hanya lah sebagai nama pena aq jer...kalau2 ada sama nama ngan spa2 2 aq mintak maap la yerk....x dak niat pon nak tiru spa2...blog ni aq wat hanya lah sebagai tempat untuk berkongsi kegembiraan dan kesedihan aq...lau2 ada spa2 yang nak share pa pon aq x kisah,bila2 masa jer pon bleh...
Kecil tapak tangan luas padang bola aq tadahkan..(suka ati jer wat peribahasa sendiri kan...)..aq ni bukan la sowang yang pandai berbahasa..jadi lau2 ada salah bahasa tang mn2 2 mintak ampon mintak maap le yerk...lau korang rasa syok ngan blog aq ni bleh la follow aq,lau boring suka ati la..nak unfollow ke pa ka...
Ok la kawan2 sekalian semoga bergembira dengan blog aq.....Selamat Datang ke Hulwan Muqlis Blog....